Comfort is voor ons het uitgangspunt in het realiseren van woningen en gebouwen waar gebruik wordt gemaakt van duurzame energie. Mensen willen in een fijne woning wonen en in een fijne werkomgeving aan de slag gaan. Bij het zoeken naar duurzame oplossingen voor een woning of bedrijfspand, houden we comfort altijd in het achterhoofd. Verduurzaming kan op verschillende manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld door te isoleren, een warmtepomp te plaatsen of zonnepanelen te leggen. De invulling van duurzame oplossingen hangt samen met de wensen van de klant en het gebouw waarin de installaties moeten worden aangebracht. In de ene situatie is een warmtepomp of een zonneboiler juist wel geschikt en in de andere helemaal niet. In een oudere woning die bijvoorbeeld slecht is geïsoleerd, komt een warmtepomp niet goed tot zijn recht. Het ligt dan meer voor de hand om te beginnen met isoleren van de gevels, vloer en dak. En, eventueel op een later moment, de installaties aan te passen aan de nieuwe bouwkundige situatie.
De keuze voor duurzame energie voor een gebouw, huis of woning is een logische, want alle nieuw te bouwen panden moeten bijna energieneutraal zijn. Omdat het duurzaamheidsaspect is verweven met ons werk, blijven we investeren in onze kennis op dit gebied. Het beantwoorden van duurzaamheidsvraagstukken is onderdeel van ons dagelijkse werk. Een tool die we zelf ontwikkelden, helpt bij het inschatten van het toekomstig gemiddeld energieverbruik van een woning of bedrijfspand.
Onze bijdrage aan verschillende projecten hebben ervoor gezorgd dat we onszelf een begrip in het verduurzamen van woningen en utiliteitsgebouwen mogen noemen. Samen met andere betrokken partijen zoeken we naar oplossingen die niet alleen voor woon- of werkcomfort zorgen, maar ook voor duurzaamheid op de korte en lange termijn. Een goed voorbeeld van onze innovatieve aanpak is onze betrokkenheid bij de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld in Heerlen. Hier maken huishoudens aangesloten op stadsverwarming in de warmtewinning gebruik van het water uit de oude mijngangen van Zuid-Limburg. Deze ervaring nemen we mee in de advisering bij nieuwe projecten.
Bij het verduurzamen van een woning heeft de woningeigenaar verschillende opties: de gevel, de vloer en het dak isoleren maar ook isolatieglas en zonnepanelen laten plaatsen. Al in een vroeg stadium geven we op heldere en overzichtelijke wijze aan waar rekening mee moet worden gehouden. We kunnen vlot berekenen wat voor u de beste manier is te verduurzamen. Op deze manier weet u direct of een warmtepomp geschikt is voor de woning en ook welke pomp dan precies kan worden toegepast. Alle randzaken worden daarbij met elkaar vergeleken: ruimtebeslag, inpassingsmogelijkheden, geschiktheid van het afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming), investeringskosten, energiekosten, onderhoudskosten, afschrijving. Voor de komende 25 jaar maken we de energiekosten inzichtelijk. Dat doen we met handige grafieken die in een oogopslag laten zien
of de investering leidt tot een acceptabele terugverdientijd.
Dankzij onze praktische kennis weten we bij de start van het verduurzamen van gebouwen de mogelijkheden snel te beoordelen. In een gesprek met de opdrachtgever bespreken we ambities, het huidige comfortniveau, of de wens bestaat dit niveau te verhogen en of er lopende klachten zijn wat betreft het comfort. Energie-uitwisseling kan op grote en op kleinere schaal plaatsvinden. In een appartementencomplex maken verschillende huishoudens gebruik van warmte-installaties, net als de commerciële ruimtes die zich vaak onder de appartementen bevinden. Steeds vaker wordt niet voor een traditionele installatie maar voor een collectieve installatie gekozen, zodat de restwarmte van de commerciële ruimte kan worden gebruikt in de appartementen. Een win-win situatie. iFource juicht deze ontwikkeling toe en adviseert over de best passende oplossing voor gebouwen. Opwekking en afgifte moeten altijd matchen en daarom screenen we zowel de opwekking als de afgifte installatie.
Het bijzondere van hernieuwbare energie is dat warmte wisseling centraal staat en niet de levering van warmte. De medewerkers van iFource adviseren klanten dagelijks over het gebruik van een circulair energienetwerk. De warmte die over is op een industrieterrein bijvoorbeeld, kan nog prima worden gebruikt in een woonwijk die uit zo’n 1200 woningen bestaat. Voor zo’n woonwijk bedenken we een slim energieconcept. Dankzij deze energie-uitwisseling maken we nuttig gebruik van restwarmte. Warmte die over is, wisselen we uit met warmte waar in een energieneutrale woning behoefte aan is. Pas als de warmte niet beschikbaar is, wordt de warmte opgewekt. Uitgangspunt is altijd de energie die op de ene plek over is, op een andere plek gebruiken. Denk ook aan de restwarmte waar in supermarkten vaak sprake van is. Op deze plekken moet vanwege koeling veel restwarmte worden afgevoerd en die warmte kan worden verkocht aan de energieleverancier van huishoudens.
Benieuwd wat iFource voor u kan betekenen? Neem direct contact op!
Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.