Gasloos Maankwartier Heerlen

Het Maankwartier is een mooi nieuw stukje Heerlen. Het opvallende gebouw is ontworpen door kunstenaar Michel Huisman en bevat een treinstation, een hotel, diverse winkels, restaurants en cafés, maar biedt ook ruimte voor kantoren en woningen. Tegelijkertijd verbindt het Maankwartier ook het noordelijk en zuidelijk deel van de stad.

Voor de bouw van dit gewaagde project mochten wij Mijnwater van technisch installatie-advies voorzien voor de duurzame verwarmings-, koel- en warmtapwaterinstallatie, waarmee het water van 800 meter onder de grond in het gebouw terecht komt. Een uitdagend vraagstuk gezien de enorme omvang van 48.000 m² en de complexiteit van de bebouwing over het spoor.

Gasloos verwarmen

Voor het gasloos verwarmen van het Maankwartier wordt water van 28°C uit de oude mijngangen opgepompt. Het grootste deel van het jaar is deze temperatuur prima om het gebouw gasloos te verwarmen middels vloerverwarming. Tijdens de koude wintermaanden wordt deze warmte met een centraal in het gebouw opgestelde warmtepomp tot 40 graden opgewaardeerd, waarna het via transportleidingen in het gehele Maankwartier terecht komt.

Duurzame koeling

Voor de koeling van het multifunctionele Maankwartier is gebruik gemaakt van het water van ca. 150 meter onder de grond; hier ligt de temperatuur van het water tussen de 12 en 15 graden. Dit water is goed bruikbaar is om het gebouw koel te houden en wordt via identieke transportleidingen door het gebouw gevoerd.

Met ons technische advies heeft iFource bij kunnen dragen aan een gasloos en dus duurzaam Maankwartier in hartje Heerlen.

Naam:Maankwartier
Plaats:Heerlen
Type:Nieuwbouw
Discipline:Verwarming / koeling en luchtbehandeling
Rol:Ontwerp (t/m aanbestedingstukken) en bouwbegeleiding
Start:2015
Eind:2019
Opdrachtgever:Mijnwater BV
Terug naar alle projecten

Op de hoogte blijven van onze updates?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

© iFource B.V.